Armgång / ”Monkeybar”

  • Nivå

Denna övning är perfekt att applicera både i utomhusgym och inomhusgym.
 
Målet med övningen:

Stärka i stort sett hela din överkropp samt greppstyrka.

Startläge:

Greppa stängerna och gör dig redo.

Utförande:

Börja nu att klättra framåt. Antingen genom att ta en ”pinne” i taget eller vartannat.

Tänk på:

Istället för att svinga kroppen fram bör du kontrollerat försöka driva kroppen framåt. Ett tips är att använda benen genom att ”cykla”, d.v.s. när du greppar stången med höger arm drar du upp vänster ben och tvärtom.

Armgång/Monkeybar ställer höga krav på armstyrka, men framför allt greppstyrka. Att öva upp sin greppstyrka gör du genom att utsätta händerna för mycket påfrestning, såsom att hänga i stänger, utföra pullups, träna mycket med skivstång och kettlebell samt träna på armgång såklart. Börja i liten skala och öka successivt.

Svårare/tyngre variant:

Att inte svinga med kroppen för mycket i sidled utan gör det så lugnt och kontrollerat du kan, använd gärna ”cykel-tekniken”.

Enklare/lättare variant:

Enklare variant är att ta en pinne i taget. D.v.s. om du svingar dig fram med höger hand först, följer vänster hand efter till samma pinne osv, istället för att vänster hand greppar nästa pinne.

Ett andra alternativ om du har en kompis med dig är att din vän håller kring din midja för att på så sätt minska belastningen för dig medan du tar dig fram på armgången! :)

Lämplig för:

Denna övning kräver mycket vana och styrka sedan tidigare.

Fanny (Lic PT) kommentar:

Precis som nämnt ovan gäller det inte bara att vara stark i armar & överkropp, utan du måste ha en jäkla greppstyrka – vilket gör denna övning till en väldigt allsidig träning som på många sätt efterliknar hur vi faktiskt ska kunna använda kroppen. Jag syftar givetvis på hur vi levde för länge, länge sen (i grottor/djungel!) :D

Typ: Armgång, kroppsövning.

Muskler:

Armgång tränas i stort sett hela din överkropp, med mycket armstyrka, greppstyrka & bål.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>