Enhandsrodd på ett ben

  • Nivå

Enhandsrodd i drag på ett ben 1
Enhandsrodd i drag på ett ben 2
En klurig variant av rodd som kräver god kroppskontroll och stabilitet!
 
Målet med övningen:

Stärka övre delen av rygg, överarm samt utmana din stabilitet & balans i övriga delar av kroppen såsom stå-benet och bålen.

Startläge:

I detta exempel visar vi rodd på vänster arm.

Stå med höger fot i marken, lätt böjt knä. Greppa handtagen med vänster hand, se till att linan är sträckt redan när du står lätt framåtböjd och har vänster arm framåt. Aktivera din inre bålmuskulatur, sug tag i dina skuldror (främst den skuldra som ska arbeta, i detta fall vä- sida) och behåll neutral rygg under hela utförandet.

Utförande:

Dra handtaget mot dig, tätt intill kroppen. Att sikta med armbågen rakt bak brukar hjälpa för att få till rätt teknik. Bromsa rörelsen lugnt och kontrollerat tillbaka, vänd precis innan du har helt sträckt armbåge och upprepa! – allt för att bibehålla aktivitet och spänning genom hela utförandet.

Tänk på:

Neutral rygg med aktiv bål samt aktiva skuldror d.v.s. sug ned + ihop mot ryggraden.

Enklare/lättare variant:

Enarmsrodd med båda fötterna i marken.

Svårare/tyngre variant:

Tyngre belastning / blunda. Eller prova vår variant som heter: ”dynamisk enhandsrodd på ett ben”.

Lämplig för:

Passar alla, övningen är väldigt anpassningsbar. Men i och med att du utför övningen på ett ben bör du ha god kroppskännedom och kroppskontroll så att du kan fokusera på den dynamiska rörelsen i rodden, utan att behöva stå och vingla.

Ej lämplig för

-

Fanny (Lic PT) kommentar:

Rodd går att variera i all oändlighet, och denna övning blir så mycket mer än bara en rodd i och med att du får med dig stabilitet, balans och bålkontroll på ett hela annat sätt när du står på ett ben, vilket är toppen!

 

Typ: Kabelmaskin, styrka.

Muskler:

Biceps Brachii, bakre Deltoideus, Trapezius, Romboideus, Rotatorcuffen m.fl.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>