Knälyft m. viktplatta

  • Nivå

DSC_0031
DSC_0033
En övning som stärker stabilitet i både fot, knä, bäcken och bål.
 
Målet med övningen:

Balans, stabilitet och koordination i fot, knä, bäcken och bål.

Startläge:

Stå höftbrett isär med dina fötter, aktivera din inre bålmuskulatur, ”sug tag i naveln” och håll din vikt framför bröstet. Tänk på att bibehålla en korrekt och neutral hållning under hela utförandet.

Utförande:

Gå upp i ett knälyft samtidigt som du genom att förlänga i bålen pressar viktplattan rakt upp, bromsa kontrollerat ner till startposition. Välj själv om du vill alternera vartannat ben eller jobba med ett ben hela ditt set innan du byter.

Tänk på:

Tänk på att spänna sätet på ditt stödjande ben – höft, knä och fot ska vara i linje med varandra, likaså över- och underkropp.

Enklare/lättare variant:

Gör enbart ett knälyft. När du behärskar detta utan att tippa i sidled, lägg då till axelpressen.

Svårare/tyngre variant:

Finns flera varianter. Ex: prova att blunda under utförandet, gå upp på tå på toppen av ditt knälyft eller använd en tyngre vikt etc. Alternativen är många! :)

Lämplig för:

Passar alla i och med att du kan variera den i all oändlighet utefter din förmåga. Passar utmärkt om du vill kunna koordinera samt stabilisera bäcken, bål och skulderparti på ett ben, (vilket är en förutsättning i varje gång- / löp-steg du tar).

Fanny (Lic PT) kommentar:

En till synes ”enkel” övning, men som nämnt går att variera och göra tuffare och svårare. Perfekt för alla som vill ha god stabilitet och koordination i fot, knä, bäcken, bål och skulderparti.

Typ: Fot-, knä-, bäcken-, bål- samt skulder-stabilitet

Muskler:

Helkroppsövning.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>