Leg extension / Bensträck

  • Nivå

DSC_0150
DSC_0151
Att sträcka i knä är en viktig funktion som vi gör mer eller mindre hela tiden så fort våra ben används – därför är det bra att vara stark och stabil i vår sträck-muskulatur kring knäet!
 
Målet med övningen:

Styrka, stabilitet och kontroll i muskulaturen som sträcker i knäet (främst på lårets framsida).

Startläge:

Ta plats i sitsen. Ställ in den efter din kropp. Sitsen ska skjutas fram så pass så att dina knäveck vilar på dynan, dina vrister på nästa dyna, samt rygg mot ryggstöd. Aktivera din inre bålmuskulatur för att bibehålla neutral rygg under hela utförandet.

Utförande:

Sträck i knä/sparka upp genom att pressa vristerna mot dynan. Bromsa lugnt och kontrollerat rörelsen tillbaka och vänd upp igen precis innan viktmagasinen slår ihop – allt för att bibehålla spänning genom hela utförandet av övningen.

Tänk på:

Behåll neutral kurvatur i rygg under hela utförandet, tappa inte kontakten med ryggstödet, då finns risk att du lägger onödig belastning i ländryggen. Kontrollera så att du använder båda ben lika mycket.

Enklare/lättare variant:

Mindre vikt.

Svårare/tyngre variant:

Tyngre vikt / alternativt jobba med ett ben i taget, på så vis får du en bra fingervisning i om du är lika stark i bägge ben, låt den minst starka avgöra vilken vikt du kör på så den får en chans att komma ikapp! :)

Lämplig för:

För dig som vill stärka kontroll & styrka i framsida lår.

Ej lämplig för:

Övningen är väldigt anpassningsbar utefter din förmåga.

Fanny (Lic PT) kommentar:

Leg extension, en riktig klassiker på gymmet – ett bra komplement till annan friviktsträning!

 

Typ: Styrka, maskinträning.

Muskler:

Framför allt: Quadriceps femoris, den fyrhövdade muskeln som löper på lårets framsida.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>