Nedåtgående hund

  • Nivå

DSC_0011
Nedåtgående hund är en position som framför allt syftar till att öva upp styrka och rörlighet.
 
 
Målet med övningen:

Att ha balans mellan styrka, uthållighet, rörlighet och stabilitet är superviktigt. Nedåtgående hund utvecklar dig i allihop på olika vis. Målet att eftersträva i denna position är en rak & lång rygg, raka ben med hälar i golvet och huvudet avslappnat ner mellan armarna, MEN denna position tar tid att få till. Så det är också helt okej om du precis som på bilden ovan inte når ut till en rak rygg, har raka ben eller hälar i golvet – det kommer, ha tålamod! :)

Startläge:

Kom ner på alla fyra på golvet. Placera knän rakt under höfter och händerna lite framför axelhöjd. Spreta på fingrarna, pressa ned handflatorna i mattan och dra in tårna.

Utförande:

Andas ut och lyft knäna från golvet samtidigt som du siktar sittbenen upp mot taket och försöker förlänga i din rygg hela vägen ut till svanskotan. Behåll benen böjda till en början, trampa gärna ut med hälarna för att successivt sträcka dem mer och mer, utan att tappa höftens position. Låt huvudet hänga mellan dina armar. Behåll anspänning i armar och kring skuldror för att undvika att axlar åker upp mot öronen. Tänk på att hälarna inte måste komma ner till golvet, det kan många gånger leda till att ryggen kröks, så ta det i din takt. Låt blicken riktas in mellan fötterna, slappna av i nacke och käkar. Stanna i positionen i cirka fem andetag. Låt andningen vara långsam och flödande. På utandning kommer du tillbaka ner på alla fyra. Avsluta gärna i någon viloposition, exv. barnets position.

Tänk på:

Det viktigaste är inte om du har böjda eller raka ben – det viktigaste är att du känner hur du förlänger i din rygg, hur andningen flödar genom din kropp, att nacke/käke är avslappnat samt att du behåller händerna breda/stabila mot marken. Fördelarna med nedåtgående position är många, exv: stretch för axlar, baksida lår, vader & händer, kan lindra ryggont & huvudvärk, ger dig energi samt lugnar ditt sinne.

Enklare/lättare variant:

Ju mer böjda ben du har, desto enklare för dig att helt slappna av med kontroll och förlänga i ryggen.

Svårare/tyngre variant:

Att lyfta ett ben upp mot taket, ställer helt klart andra & högre krav – men då bör du vara säker på att du utför denna variant korrekt först.

Lämplig för:

Alla som vill utmana sin styrka tillsammans med rörlighet.

Ej lämplig för

Om du är gravid, högt blodtryck eller huvudvärk just nu.

Fanny (Lic PT) kommentar:

För dig som vill kliva in i yogans värld och ta del av alla fantastiska positioner som ofta erbjuder både styrka, uthållighet, balans, stabilitet och korrekt andning – allt i ett!

Typ: Styrka & stretch.

Muskler:

Stora delar av kroppen.

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>