Pistolsquat med TRX-band

  • Nivå

DSC_5053
DSC_5059
Pistolsquat är en styrkeövning såväl som stabilitet- och rörlighetsövning.
 
Målet med övningen:

Att göra en pistolsquat ställer inte bara höga krav på de stora musklerna i benen, utan även på de små, stabiliserande musklerna samt din rörlighet i framför allt fotleden. Och just därför kan du behöva hjälp på vägen. Med ett TRX-band kan du med hjälp av dina armar lätt ”dra dig själv upp” däri rörelsen för tillfället är för tung för dig. Så småningom kan du kanske helt skippa TRX-bandet och göra fria pistolsquat, men just nu, har du ditt band till hjälp.

Startläge:

Håll i TRX-handtagen och gör dig redo att ”squata” på ett ben. Aktivera din inre bålmuskulatur, sug tag i naveln och aktivera skinkan på de ben som ska arbeta.

Utförande:

Sitt så djupt ned du behärskar innan du pressar dig själv upp igen. Försök att använda TRX-banden så lite som möjligt samtidigt som du bibehåller en så neutral rygg du kan. Jobba dynamiskt ner och upp så många repetitioner du bestämt dig för, innan du byter ben.

Tänk på:

Bibehåll aktivering i din inre bålmuskulatur samt säte under hela rörelsen, och försök också att hålla din rygg upprätt. Ju sämre rörlighet du har, desto svårare kommer det sistnämnda att vara, men lugn, TRX-banden hjälper dig – både med styrka och stabilitet. Det kan dock vara en god idé att arbeta med någon form av fotledsrörlighetsövning parallellt med denna, då rörligheten kan vara det största hindret i en pistolsquat.

Enklare/lättare variant:

Ju mer du drar dig upp med hjälp av TRX-bandet, desto enklare.

Svårare/tyngre variant:

Ju mindre hjälp du tar av TRX-banden, och istället mestadels arbetar med ditt ben, desto tyngre.

Lämplig för:

För dig som vill träna upp din benstyrka, stabilitet kring höft samt rörlighet i framför allt fotled.

Ej lämplig för

Om du har väldiga höft- eller knäproblem. Rådgör alltid med en personlig tränare, din läkare eller annan terapeut du har förtroende för.

Fanny (Lic PT) kommentar:

Pistolsquat är en utmärkt ”all-round” övning där både styrka, stabilitet och rörlighet testas till  max, vilket också innebär att inte alla kan göra den. Därför är ”pistolsquat med TRX-band” ett perfekt alternativ för att såsmåningom nå dit!

Typ: Styrka, stabilitet och rörlighet i framför allt säte och lår, men också för andra delar.

Muskler:

Gluteus maximus (+medius & minimus), Quadriceps femoris, Soleus, Gastrocnemius m.fl.

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>