Plankan m. armlyft

  • Nivå

DSC_0072
Plankan, vem har inte hört talas om den? Det här är en variant av plankan adderat med armlyft.
På vår sida går vi igenom flera olika alternativ på plankan, allt för att du ska finna just din nivå! :)
 
 
Målet med övningen:

Lära dig hur du aktiverar och bibehåller korrekt aktiviering i din inre bålmuskulatur samt håller en neutral/stabil axel genom hela kroppen – samtidigt som du arbetar med armarna, i det här fallet sträcker arm uppåt/rakt fram (ett typiskt moment vi gör många gånger per dag i vår vardag.)

Videon visar 4 olika varianter av plankan på armbågarna, varav den tredje visar ”Plankan m. armlyft”.

Startläge:

Kom upp på dina armbågar och tår, sug tag i naveln / aktivera din inre bålmuskulatur och se till att hela kroppens muskler jobbar tillsammans för att hålla dig i en rak linje från tår till topp.

Utförande:

Lyft ena armen i en kontrollerad rörelse rakt fram. Viktigt att du bibehåller samma fina raka linje genom hela kroppen samt behåller bäcken- och skulderparti horisontellt. Andas! Alternera varannan arm de antal reps du tänkt dig innan du vilar.

Tänk på:

Det är lätt att ”fuska” på en sådan här typ av övning. Men det viktigaste är att du verkligen är uppmärksam/kroppsmedveten nog att märka om du skulle tippa åt något håll. Detta får inte ske. För så fort du fallerar/tappar ena höften eller roterar upp i skulderparti har du tappat din korrekta aktivering och stabilisering i nämnd del såväl som i din bål. Och du tränar ju såklart denna övning för att förbättra just de delarna.

Enklare/lättare variant:

Stå på armbågar o knä om det är för tungt på tå. Om du inte lyfter armen rakt fram lika högt, utan lägre blir övningen också enklare.

Svårare/tyngre variant:

Spana in vår variant där du lyfter diagonal arm + ben samtidigt, en typ av ”planka-superman.”

Lämplig för:

För dig som vill stärka kontroll & styrka i din bål samt övriga kropp.

Ej lämplig för:

Övningen är väldigt anpassningsbar utefter din förmåga.

Fanny (Lic PT) kommentar:

Skillnaden på ”en vanlig planka” och plankan m. exv. armlyft (som den ovan) är att om du bara står rakt i en vanlig planka, blir du också bara bra på att göra just de – behålla bålaktivitet när du är still.. och när i din vardag är du still? – Nästan aldrig. Så om du vill ha med plankan i dina träningspass är det så mycket bättre att addera den med olika typer av lyft, för att försöka efterlikna och bygga upp dig inför vardagen på ett så bra vis det går!

 

Typ: Lära dig hur du aktiverar din inre bålmuskulatur samtidigt som du tar bort en kontaktpunkt till underlaget, d.v.s. lyfter ena armen – vilket är ett moment vi bör hantera mycket väl då vi ofta gör det i vårt vardagsliv.

Muskler:

Inre bålmuskulatur såsom; Transversus Abdominis, Obliques Internus Abdominis etc. samt stora delar av övriga kroppen som jobbar i att hålla dig kvar i luften.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>