Sitt på huk med armar sträckta uppåt

  • Nivå

DSC_0107
DSC_0109
Hur ofta sitter du på huk? Huksittande är en av våra grundpositioner och hälsofördelarna är många.
 
 
Målet med övningen:

ALLA kan vi sitta på huk, åtminstone från början när vi var små, men i takt med vår stressiga vardag och stundtals felaktiga leverne är det inte helt ovanligt att många av oss ”stelnar till”. Tillhör du en av dom som knappt tar dig ner på huk, känner dig väldigt stel i framför allt fotleder, hälsenor, vad- och höftmuskulatur, har ryggvärk, dålig hållning eller bara vill ta del av alla förmåner huksittande gör, så se hit!!

Startläge:

Stå rakt upp och ner.

Utförande:

Inget krångel alls, nu är det ”bara” att sätta sig tillrätta och vila in i positionen. När du känner dig redo sträcker du dina armar rakt upp, och håller kvar dessa så länge du kan/orkar/vill. Slappna av i axlar och skuldror.

Tänk på:

Det kan ta tid innan du känner dig bekväm. Till en början kanske du bara klarar korta stunder eller rentav måste hålla i något för att inte tippa bakåt. Men i sinom tid kommer du märka av alla positiva effekter. Försök att behålla så rak och upprest rygg det går. Föreställ dig hur en tråd går genom toppen av ditt huvud, samt upp ut i fingertoppar så att hela känslan i övningen blir ”förlängd”.

Enklare/lättare variant:

Ju bredare du står med fötterna samt vinklar tår + knä utåt, desto enklare. Om du till en början inte klarar av att stå på detta vis utan att tippa bakåt, så ställ dig så nära en vägg du kan, så kan du alltid ta stöd av den.

Svårare/tyngre variant:

Ju smalare och mer rakt fram tår + knä pekar, desto svårare. Prova gärna några av våra andra huksittande-övningar också! :)

Lämplig för:

För dig som vill utmana rörligheten i hela kroppen.

Ej lämplig för:

Om du har väldigt knä- eller höft- problem. Men övningen är väldigt anpassningsbar, så börja i liten skala för att successivt öka.

Fanny (Lic PT) kommentar:

Vi sitter alldeles för mycket still idag, så är det bara, men vi sitter på fel vis – varför inte prova denna variant nästa gång du tittar på en film eller tv. Då slår du två flugor i en smäll och tränar på både din rörlighet och stabilitet i bålen på samma gång!! :)

Typ: Rörlighet, helkropp.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>