Sitt på huk

  • Nivå

DSC_0107
DSC_0095
Hur ofta sitter du på huk? Huksittande är en av våra grundpositioner och hälsofördelarna är många.
 
 
Målet med övningen:

ALLA kan vi sitta på huk, åtminstone från början när vi var små, men i takt med vår stressiga vardag och stundtals felaktiga leverne är det inte helt ovanligt att många av oss ”stelnar till”. Tillhör du en av dom som knappt tar dig ner på huk, känner dig väldigt stel i framför allt fotleder, hälsenor, vad- och höftmuskulatur, har ryggvärk, dålig hållning eller bara vill ta del av alla förmåner huksittande gör, så se hit!!

Startläge:

Stå rakt upp och ner.

Utförande:

Inget krångel alls, nu är det ”bara” att sätta sig tillrätta och vila in i positionen.

Tänk på:

Det kan ta tid innan du känner dig bekväm. Till en början kanske du bara klarar korta stunder eller rentav måste hålla i något för att inte tippa bakåt. Men i sinom tid kommer du märka av alla positiva effekter: det kommer kännas lättare att sjunka ner med hälarna mot marken och framför allt kommer det kännas skönt att vila i denna position. Försök att behålla så rak och upprest rygg det går, föreställ dig hur en tråd går genom toppen av ditt huvud så att känslan i ryggen blir ”förlängd”!

Enklare/lättare variant:

Ju bredare du står med fötterna samt vinklar tår + knä utåt, desto enklare. Om du väljer att hålla i något får du också hjälp att inte tippa bakåt – (ifall det är så att väldigt stela fotleder och vadmuskulatur hindrar dig.)

Svårare/tyngre variant:

Ju smalare och mer rakt fram tår + knä pekar, desto svårare. Du kan också välja att pressa ut dina knä genom att placera händerna framför bröstet och pressa knäna ut med dina armbågar (precis som Fanny gör på bild 1. På bild 2 visas en snällare variant där armbågarna inte pressar fullt så hårt mot knän). Prova gärna några av våra andra huksittande-övningar också! :)

Lämplig för:

”För dig som vill hitta tillbaks till barnet inom dig.”

Ej lämplig för:

Om du har väldigt knä- eller höft- problem. Men övningen är väldigt anpassningsbar, så börja i liten skala för att successivt öka.

Fanny (Lic PT) kommentar:

Vi bör ta större lärdom av hur våra barn leker och rör sig, lätt och ledigt utan några begränsningar. Huksittande är som nämnt en av våra grundpositioner och hälsofördelarna är många om du har god rörlighet i fot, knä, höft och rygg.

Typ: Rörlighet, helkropp.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>