Skridskohopp

  • Nivå

DSC_0028
DSC_0030
Skridskohopp – övningen som tränar din explosivitet, spänst, tajming och puls!
 
 
Målet med övningen:

Aktiverar samma muskler som vid en sidoförflyttning samt utvecklar spänsten i framför allt säte, framsida lår och vad.

Startläge:

Lägg över tyngden på ena foten, aktivera din inre bålmuskulatur och gör dig redo att hoppa.

Utförande:

Inled hoppet med att böja i knä och fälla ryggen lätt fram för att direkt sträcka i knä och höft samtidigt som du trycker ifrån snett framåt eller åt sidan. Landa hoppet på andra benet genom en snabb böjning för att dämpa stöten och efterföljande sträckning i knä och höft direkt vidare i nästa hopp.

Tänk på:

Jobba med den diagonala pendelrörelsen som sker i armarna och ”håll ihop i bålen i varje hopp” – detta för att överföra kraften från foten hela vägen ut till diagonala armen. Se till så att sätet är ordentligt aktiverat, undvik att ”tappa bäckenet” i sidled. Behåll fot, knä och höft i en linje.

Enklare/lättare variant:

Ju mindre hopp, desto mindre belastning.

Svårare/tyngre variant:

Desto större hopp, desto större krav ställs på din stabilitet i fot, knä, höft och bål. Desto snabbare hopp desto större påfrestning för hjärtat/pulsen.

Lämplig för:

För dig som vill jobba med hela kroppen i en rörelse som på flera vis speglar moment i vår vardag. Exv: hur ofta rör vi oss inte i sidled på en dag? Eller om du är ute och går när det är snö och halka, och snabbt måste parera upp ett ev. fall, då är det väldigt bra om du har god aktivering kring fot, knä & höft. Eller om du spelar en sport, såsom fotboll eller hockey och behöver värja dig mot tacklingar.

Ej lämplig för:

Om du har väldigt knä- eller höft- problem. Men övningen är väldigt anpassningsbar, så börja i liten skala för att successivt öka.

Fanny (Lic PT) kommentar:

Perfekt övning där vi kombinerar både styrka, spänst & stabilitet med puls & uthållighet!! :D

Typ: Helkroppsövning.

Muskler:

Gluteus- Maximus, -Medius, -Minimus, Quadriceps, Triceps Surae, bålmuskulatur m.fl.

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>