Tigerandning

  • Nivå

DSC_0050
DSC_0051

Vår rygg består av 33 ryggkotor, som alla på ena eller andra sättet balanserar och påverkar den andra. Ett stort problem är att många av oss använder ryggen som om alla kotorna var ”låsta” till varann, vilket inte är sant. Denna övning kan hjälpa dig att få bättre rörlighet och cirkulation i ryggen med fokus på en sida i taget! :)

 
Målet med övningen:

Sträcker ut hela baksidan av överkroppen samt ger en mjuk massage av ryggraden och de inre organen. Till skillnad från den ”vanliga” katt/ko syftar denna med benswing mer till en sida i taget.

Startläge:

Ställ dig på alla fyra. Se till så att händerna är axelbrett isär, spreta på fingrarna, hela händerna i – tänk så stora händer du kan ner i golvet. Flytta in det knä som ska vara kvar i marken in mot mittlinjen och gör dig beredd att lyfte det andra benet.

Utförande:

Andas in– sug tag i naveln, jobba igenom kota för kota, rikta svanskotan ner mot golvet och skjut mjukt genom hela ryggraden i en båge upp mot taket, allt samtidigt som du pressar ena knäet in mot magen. För gärna blicken mot naveln. (Position: som en katt skjuter rygg).

Följt av: Andas ut – jobba igenom kota för kota, tippa bäckenet framåt (svanka), släpp ner magen och för bröstet framåt samtidigt som du pressar din häl upp mot taket. Låt till sist ditt huvud följa med – lyft gärna blicken uppåt. (Position: som en ko som råmar).

Tänk på:

Fortsätt röra dig fram och tillbaka mellan dessa positioner – följ ditt andetag, och känn hur du mjuknar upp i hela ryggen ända nerifrån sakrum och upp genom skuldror, nacke och huvud, med fokus på den sida vars ben följer rörelsen och ditt andetag.

Följ ditt tempo och andetag, och vill du andas tvärtemot vad jag skrivit är det också helt OK. Din kropp bestämmer!

Enklare/lättare variant:

Rör dig i mindre rörelser, eller prova ”vanliga” katt/ko som du också hittar här på vår övningssida.

Svårare/tyngre variant:

Jobba med större rörelser, skifta i tempo.

Lämplig för:

För dig som vill öppna upp partiet kring bäcken och nedre del av rygg.

Ej lämplig för:

Rygg- eller nackskada.

Fanny (Lic PT) kommentar:

Denna övning är verkligen ett perfekt sätt att ta tillbaka en bit av din rörlighet kring bäcken och nedre del av rygg, samt notera om du upplever några speciella skillnader mellan sidorna – om ja, varför? :) Utforska!

 

Typ: Rörlighet /Återhämtning.

Muskler:

Ökar rörlighet i framför allt nedre del av rygg, bäcken, höft.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>