V-sittande / Båten

  • Nivå

DSC_0010
DSC_0011
V-sittande / Båten – är en klassiker bland magövningar som får dina magmuskler att skrika! :D
 
Målet med övningen:

Denna position/övning är en mycket bra statisk coreträning.

Startläge:

Börja med att sitta på golvet/bänken med fötterna i. Sitt på bakre delen av rumpan, lyft bröstet mot taket. Aktivera och spänn dina magmusklerna/hela korsetten – inifrån och ut. Lyft nu fötterna från golvet, luta dig bakåt men med bibehållen rak rygg och ta tag med händerna i knävecket. Nu bör du bilda ett ”V”.

Utförande:

Här finns flera olika varianter beroende på svårighetsgrad. Håll händerna i golvet som stöd om du vill, alternativt håll kvar händerna i knävecken eller så gör du som jag gör: håll armarna fritt i luften, intill benen eller rakt ut åt sidorna (det är det svåraste alternativet).

Tänk på:

Det är lätt att ”fuska” på en sådan här typ av övning. Men det viktigaste är att du verkligen är uppmärksam/kroppsmedveten nog att märka om du ”tappar/krumar” i ryggen eller om du helt enkelt hjälper till lite för mycket med armarna om du har valt att ta stöd av dom. Kom ihåg att teknik är A och O, men det är också viktigt att vara ärlig mot sig själv och faktiskt utmana sig! :D

Enklare/lättare variant:

Håll kvar händerna i knävecken för att hjälpa till att hålla dig kvar i rätt position.

Svårare/tyngre variant:

Denna övning går även att jobba dynamiskt med rotationer eller sträcka ut ben/armar.

Lämplig för:

För dig som vill stärka kontroll & styrka i din bål.

Ej lämplig för:

Övningen är väldigt anpassningsbar utefter din förmåga.

Fanny (Lic PT) kommentar:

En riktig rackare till statiskt övning. Föreställ dig gärna hur kraften från bålen når ut till hela kroppen, genom hela ditt ”V” – bara den tanken kan hjälpa dig att behålla en mer stabil linje OCH klara av att hålla liiite till! :)

 

Typ: Bål -stabilitet, -kontroll & -styrka.

Muskler:

Inre sneda bukmuskeln (M. Obliques Internus Abdominis), yttre sneda bukmuskeln (M. Obliques Externus Abdominis), raka bukmuskeln (M. Rectus Abdominis), bukstöd (Transversus Abdominis) m.fl.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>