Välta däck!

  • Nivå

Välta däck är en helkroppsövning som på många sätt liknar vanliga marklyft!
 
Målet med övningen:

Välta däck är en helkroppsövning som framför allt utmanar din bål, rygg, ben och bröst.

Startläge:

Ställ dig nära däcket, sitt ned i en djup knäböj, bibehåll rak rygg, aktivera ditt inre bålstöd och gör dig redo.

Utförande:

Nu är det dags att börja välta däck. Likt ett marklyft lyfter du nu däcket tills du står helt rakt upp, och därefter välter du över däcket likt en bröstpress. Ju mer fart du får mer dig nerifrån, desto enklare är sista pressen för att välta över däcket.

Tänk på:

Genom att aktivera din inre bålmuskulatur och hålla andan i första steget av lyftet (för att skapa ett lätt tryck i bålen) ger du dig själv bäst förutsättningar att inte lyfta fel och skydda ländryggen. När du sen välter över däcket likt en bröstpress är det lämpligt att pusta ut all luft. Vill du andas på något annat sätt är det också helt okej, så länge du har bra stöd för bål och rygg. Viktigt att ha nacken i neutralt läge, många har en tendens att fortsätta titta framåt i bottenläget vilket resulterar i en ”gam-nacke” och det vill vi inte.

Enklare/lättare variant:

Enklare variant är att först behärska vanliga marklyft, alternativt ta något lättare än ett stort traktordäck.

Svårare/tyngre variant:

Öka tempot!

Lämplig för:

Du bör ha träningsvana innan du ger dig på denna typ av tung träning. Ett bra alternativ är att träna med en vän de första tillfällena så att ni kan kontrollera och ge varandra feedback på respektives teknik.

Ej lämplig för

Om du har väldigt rygg eller nackeproblem etc. Om du är osäker, rådfråga alltid med din läkare, fysioterapeut eller personlig tränare först.

Fanny (Lic PT) kommentar:

En riktig tung utomhus-klassiker som kan få vem som helst utmattad! :D

 

Typ: Styrka.

Muskler:

Gluteus- Maximus, -Medius, -Minimus, Quadriceps, Erector Spinae, Quadratus Lumborum, Pectoralis Major, Triceps brachii m.fl.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>