Sitt på huk med utåtrotation i höft

  • Nivå

DSC_0106
DSC_0105
Hur ofta sitter du på huk? Huksittande är en av våra grundpositioner och hälsofördelarna är många.
 
 
Målet med övningen:

ALLA kan vi sitta på huk, åtminstone från början när vi var små, men i takt med vår stressiga vardag och stundtals felaktiga leverne är det inte helt ovanligt att många av oss ”stelnar till”. Tillhör du en av dom som knappt tar dig ner på huk, känner dig väldigt stel i framför allt fotleder, hälsenor, vad- och höftmuskulatur, har ryggvärk, dålig hållning eller bara vill ta del av alla förmåner huksittande gör, så se hit!!

Startläge:

Stå rakt upp och ner.

Utförande:

Inget krångel alls, nu är det ”bara” att sätta sig tillrätta och vila in i positionen. När du känner dig redo: pressa ett knä i taget ut åt sidan så långt rörligheten tillåter. ”Tvinga inte fram något”, utan ta det hellre lugnt och långsamt så ökar du rörligheten successivt.

Tänk på:

Det kan ta tid innan du känner dig bekväm. Men i sinom tid kommer du märka av alla positiva effekter. Försök att behålla så rak och upprest rygg det går, innan du roterar. Behåll båda hälar kvar i marken för bäst effekt.

Enklare/lättare variant:

Ju bredare du står med fötterna samt vinklar tår + knä utåt, desto enklare. Om denna variant är för svår, så testa att bara ”sitta på huk”, en av våra andra övningar du hittar här på sidan.

Svårare/tyngre variant:

Ju smalare och mer rakt fram tår + knä pekar, desto svårare.

Lämplig för:

För dig som vill ta ytterligare ett kliv upp på ”huksittar-stegen”. Förutom de uppenbara fördelar för rörlighet i fot, knä, höft och rygg som denna övning ger, är det en extra utmaning för både höftrörlighet samt corestabilitet.

Ej lämplig för:

Om du har väldigt knä- eller höft- problem. Men övningen är väldigt anpassningsbar, så börja i liten skala för att successivt öka.

Fanny (Lic PT) kommentar:

En riktig utmaning för hela din kropp, men framför allt för dina höfter – det är dags att vi hittar tillbaka till hur vi en gång är tänkta att faktiskt röra oss! :)

Typ: Rörlighet, helkropp.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>